Project - T.B Davies
First Floor Offices, Ravenscroft Court, Buttington Cross Enterprise Park, Welshpool, Powys, SY21 8SL
Company No: 0458 3869
Home Page Home Page About Us About Us Recent Projects Recent Projects Services Services Health & Safety Health & Safety Contact Us Contact Us
Click thumbnail to enlarge
Specialists in all aspects  of Industrial and  Commercial Construction
Telephone: 01938 558800 Fax:01938 558844
Nationwide Service - Any type or size of project undertaken
Copyright: 2011
“At the onset of this project I expected it to be the most stressful time of my professional career.  C21’s mangement of the project took all the stress and worry out of this significant investment in the company’s future” Steve Meredith - M. D,  - T.B Davies (UK) Ltd. 

Case Study - TB Davies (UK) Limited, Bridgend

A large commercial building extension of just under 3,000m2, which facilitated the further expansion of a rapidly growing aerospace support equipment manufacturer (TB Davies have been in the top 50 fastest growing companies in the last 4 successive years). The building is a dedicated manufacturing facility, with twin overhead cranes, multiple welding and assembly bays, and advanced energy efficient lighting systems (incorporating PIR presence detection and Daylight Dimming)

As a full design & build contract, this project presented several challenges at the planning stages. C21 managed the entire process, arranging Flood Consequence Assessments, Noise Assessments, Ecological Reports and Storm-water Attenuation System design, plus many other conditions required in order to gain Local Authority approval.

Being involved in the project at the outset meant that C21 could fully inform the client of the cost implications of certain building elements, ensuring the project spend was focused upon important areas of the building fabric. As a result the high specification horizontal composite cladding was concentrated on the front side elevation of the building, for maximum visual impact. Cavity brick walls were omitted, enabling the project budget to be maintained, whilst still allowing the upgrade of the steel frame to accommodate heavier overhead cranes as well as the inclusion of the syphonic drainage and above ground rainwater storage system.

Furthermore, the extension building blocked the only entrances and exits to the existing manufacturing facility. By careful planning of the construction processes, isolation of working areas and consistent communication with the client, the project was fully implemented without problems or delays. This avoided the creation of a seperate exit/entrance at the opposite end of the building: representing significant cost saving.

As a building constructed in Wales, this project carried a mandatory "BREEAM" sustainable construction assessment. C21 undertook to manage all of the requirements of this assessment on behalf of the client, liaising with BREEAM consultants and ensuring all specifications and criteria were in keeping with the assessment targets. This yet again significantly reduced consultancy costs for our client. In support of the sustainable construction requirements, C21 devised a method of crushing and screening all excavated material produced during the project, re-using all materials on site. As a result there was no requirement for disposal of waste material at landfill, again creating significant cost savings.

Construction Photos To view images of the some of the main construction phases  Click Here>>